Nunspeter Bijenvereniging

Sinds 1914

Bijenexport

Veel imkers reizen met de bijenvolken naar lokaties waar een goede dracht is. Veelal is dit binnen de Nederlandse landsgrenzen maar soms kiest een imker ervoor om over de landsgrezen heen te gaan. Binnen Europa geldt dat er vrijheid van verkeer voor personen en goederen is totdat we het over dieren en aanverwante producten hebben. Dan wordt de situatie totaal anders. U hebt dan een gezondheidscertificaat nodig. Zo ook voor uw bijenvolken!

Om een gezondheidsverklaring te verkrijgen moet u een aantal stappen ondernemen. De eerste stap wordt gezet door naar de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit te gaan. U vindt daar alle informatie die u nodig hebt om uw bijenvolken te exporteren binnen Europa. Ook vindt u de informatie voor het exporteren naar landen buiten Europa. Een hele site vol met informatie doorspitten is niet echt iets waar de gemiddelde imker op zit te wachten. Wij hebben dit voor u gedaan en de handelingen die u moet doen op een rij gezet.

Voor algemene informatie gaat u naar de NVWA. Indien u wat tijd over hebt is het de moeite waard om u eens te verdiepen in de onderwerpen die van belang zijn voor de imker. Wilt u snel handelen dan volgt u onderstaand stappenplan

U moet eerst een klantnummer voor particulieren aanvragen. Geen klantnummer betekent geen export van uw bijen. Vul alle vragen die gesteld worden in. Bij de vraag om een bedrijfsnaam in te vullen vult u uw eigen naam in. Verder wijst het voor zich. Uw klantnummer wordt u via de mail toegezonden. Meestal na een werkdag. Dit nummer heeft u nodig bij de vervolgstappen.

Nu moet u voor de eerste keer een keuring aanvragen. Deze stap is wederom een invulformulier die u dient in te vullen. Vervolgens komt u in het menu voor de daadwerkelijke aanvraag. U kiest daar "overige dieren, circusdieren en producten". U krijgt weer een menu om in te vullen. De rest wijst voor zich.

Voor de tweede keer, en daarop volgende keren, een keuring aanvragen is allemaal een stuk eenvoudiger.

Het komt ook wel eens voor dat je een aanvraag moet annuleren. Dat kan door terug te gaan naar je oude aanvraag. Je maakt een kopie van je oude aanvraag en je volgt de stappen die je op de site voorgeschoteld krijgt.

Veel succes met het exporteren van uw bijenvolken.
Mocht u tegen fouten aanlopen, vertel het ons en wij passen de website aan.